VN-chef: red bootvluchtelingen, pak oorzaak aan

(Novum/AP) - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft landen in Zuidoost-Azië zaterdag opgeroepen bootvluchtelingen te helpen en niet weg te sturen. Hij wil dat de oorzaak van de humanitaire crisis in het gebied wordt aangepakt. Duizenden mensen zijn de armoede of vervolging in Myanmar en Bangladesh ontvlucht en dobberen rond in de Adamanse Zee.

Ban heeft de crisis besproken met regionale leiders en heeft aangedrongen op reddingsoperaties. Ook wil hij dat wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor herplaatsing en reïntegratie van de vluchtelingen. "Het is belangrijk om mensenlevens te redden", aldus Ban. Hij voegde daar aan toe dat migranten niet moeten worden teruggestuurd naar hun thuisland waar ze in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.

Sinds half mei zijn al meer dan 3600 vluchtelingen aangekomen in Indonesië, Maleisië en Thailand. Duizenden zwerven nog rond op zee en de Verenigde Naties waarschuwen dat de tijd voor deze groep begint te tikken. Maleisië heeft al vier marineschepen opdracht gegeven naar vluchtelingen uit te kijken. Die zoektocht beperkt zich echter tot de Maleisische territoriale wateren.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?