Verrassingsaanvallen IS in noorden Syrië

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Strijders van Islamitische Staat hebben donderdag twee verrassingsaanvallen uitgevoerd in het noorden van Syrië. In de overwegend Koerdische stad Hassakeh bestormden ze stellingen van het regeringsleger en in Kobani, de stad aan de grens met Turkije waar ze een halfjaar geleden door Koerden werden verdreven, drongen ze binnen na drie autobommen te hebben laten ontploffen.

Bij de aanvallen vielen tientallen doden en gewonden. De IS-strijders in Kobani hadden zich volgens Redur Khalil van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) vermomd als soldaten van het Vrije Syrische Leger. In het begin van de ochtend werd er hevig geschoten, maar rond het middaguur nog maar sporadisch. Ook klonken er explosies, maar het was onduidelijk waardoor ze werden veroorzaakt, zei Idriss Naasan, een andere Koerdische functionaris in Kobani.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte melding van 35 doden onder de burgers en Koerdische strijders in Kobani en veertien aan de kant van de IS-extremisten. Volgens Naasan was IS Kobani vanuit het zuiden geïnfiltreerd. De Syrische staatstelevisie zei dat ze vanuit Turkije waren overgestoken, maar de Turkse onderminister van buitenlandse zaken Numan Kurtulmus deed dit af als 'leugens' en 'propaganda', aldus het persbureau Anadolu.

In Hassakeh veroverde IS enkele delen van regeringswijken aan de zuidelijke rand van de stad, zei Khalil. De Syrische staatstelevisie meldde felle gevechten in de wijk Nashawi. IS-strijders zouden verscheidene mensen gevangen hebben genomen en omgebracht, onder wie het hoofd van een instelling voor militaire huisvesting. Ook de militanten zouden veel strijders hebben verloren, onder wie volgens de staatstelevisie de commandant, een buitenlander. Activisten meldden dat veel bewoners naar veiliger delen van de stad zijn gevlucht. IS deed eerder deze maand ook al een poging Hassakeh in te nemen. Ze stuitten toen in het zuiden op fel verzet van Syrische regeringstroepen en werden teruggedreven.

Vorige week moest IS de stad Tal Abyad aan de grens met Turkije en de stad Ein Issa op vijftig kilometer van Raqqa, de hoofdstad van het door de militanten uitgeroepen kalifaat, prijsgeven. IS-woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani liet dinsdag weten dat 'gelovigen een slag of slagen en misschien plaatsen of gebieden kunnen verliezen, maar nooit verslagen zullen worden'.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?