'Verdere terugtrekking wapens Oost-Oekraïne'

(Novum/AP) - Oekraïne en Rusland hebben maandag gezamenlijk opgeroepen tot de terugtrekking van wapens van de frontlinie in Oost-Oekraïne. Ook willen de twee landen dat er werkgroepen worden opgericht om de meest nijpende kwesties in Oost-Oekraïne op te lossen. Het geweld in het gebied is de afgelopen dagen weer opgelaaid.

De ministers van buitenlandse zaken van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland spraken maandag in Berlijn over de strijd tussen de Oekraïense autoriteiten en de pro-Russische separatisten. Eerder werden al zware wapens teruggetrokken. Oekraïne en Rusland willen nu dat mortieren, geschut met een kleiner kaliber en alle soorten tanks van de frontlinie worden gehaald.

In september en februari werden afspraken gemaakt voor een bestand en volgens de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier is het naleven van die afspraken de enige optie om het conflict te beëindigen. "Iedereen weet dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar we zetten alles op alles om dit proces gaande te houden."

De ministers waren het er over eens dat er snel werkgroepen in het leven moeten worden geroepen om oplossingen te vinden voor de meest heikele kwesties in Oost-Oekraïne. Het gaat daarbij om veiligheidskwesties, het organiseren van lokale verkiezingen, de hervatting van het uitwisselen van krijgsgevangenen en het aanzwengelen van de geruïneerde economie in Oost-Oekraïne.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?