Veel doden bij bomaanslag bij moskee in Maiduguri

(Novum/AP) - Bij een drukbezochte moskee in de stad Maiduguri in het noordoosten van Nigeria zijn maandag twee bommen ontploft. Volgens ooggetuigen zijn er ongeveer dertig mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt.

Een vishandelaar, Idi Idrisa, verklaarde dat een explosieve lading die een tienermeisje klaarblijkelijk bij zich droeg ontplofte toen zij in de buurt van de moskee kwam, die vol zat in verband met de ramadan. Een tweede meisje rende weg en explodeerde een stuk verderop, waardoor alleen zij werd gedood.

Het is al de vierde zelfmoordbomaanslag van deze maand in Maiduguri, de geboorteplaats van de extremistische moslimbeweging Boko Haram. De groep heeft honderden meisjes en vrouwen ontvoerd en de vrees bestaat dat de gevangenen steeds vaker worden ingezet voor bomaanslagen. Een explosievenexpert van het Nigeriaanse leger heeft gezegd dat de bommen die meisjes en vrouwen bij zich dragen meestal op afstand worden ontstoken, zonder dat de draagster er iets aan kan doen.

Boko Haram heeft haar aanslagen opgevoerd nadat de nieuwe Nigeriaanse president Muhammadu Buhari aankondigde het militaire commandocentrum van de strijd tegen de terroristen naar Maiduguri te zullen verplaatsen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?