UNHCR luidt noodklok over migranten

(Novum/AP) - De scheepsramp eerder deze week in de Middellandse Zee waarbij naar schatting vierhonderd migranten om het leven kwamen is een van de ernstige incidenten van de afgelopen tien jaar. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties woensdag gezegd.

Europa heeft te maken met een ongekende golf aan migranten die vanuit Afrika naar Europa trekken. De Italiaanse kustwacht haalde sinds vrijdag bijna tienduizend mensen van zee. Niet eerder werden zoveel mensen van zee gehaald in zo'n korte periode, aldus woordvoerder Filippo Marini.

Volgens UNHCR-woordvoerster Barbara Molinari zijn dit jaar al negenhonderd asielzoekers omgekomen of vermist geraakt. In de meeste gevallen worden de lichamen niet meer teruggevonden. De schatting van het aantal doden wordt dan ook gebaseerd op verklaringen van familieleden of overlevenden.

UNHCR schat dat vorig jaar 3500 migranten in de Middellandse Zee zijn verdronken toen ze de oversteek naar Europa wilden maken. In 2013 waren dat er nog zeshonderd.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?