Tusk: eurolanden bereiken akkoord over Griekenland

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De eurolanden hebben maandag een akkoord bereikt over nieuwe steun aan Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gezegd. Volgens Tusk moet Griekenland in ruil voor de financiële steun 'stevige hervormingen' doorvoeren. De overeenkomst kan er volgens Tusk voor zorgen dat het land in de euro kan blijven.

Vorige week diende de Griekse regering een verzoek in voor een derde noodlening, van in totaal 53,5 miljard euro. Tijdens de onderhandelingen afgelopen weekeinde zeiden de kredietverleners dat er vermoedelijk nog eens tientallen miljarden extra nodig zijn om Griekenland van een bankroet te redden.

De onderhandelingen van de EU-regeringsleiders, die zondagmiddag begonnen, duurden ruim zeventien uur vooraleer de partijen overeenstemming bereikten. Athene slikte enkele bittere pillen en verplichtte zich onder meer de btw te verhogen, het pensioenstelsel te hervormen, staatsbedrijven te privatiseren en vijftig miljard aan ander overheidseigendom onder te brengen in een speciaal fonds.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die Griekenland afgelopen weekeinde de duimschroeven aandraaide, benadrukte maandagochtend dat Griekenland ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw om hulp moet vragen. De Grieken krijgen nu ook noodsteun van het IMF, maar dat hulpprogramma loopt in het voorjaar van 2016 af.

De Franse president François Hollande bevestigde maandag dat de aflossingstermijn van de Griekse schulden wordt opgeschoven om hun wat ademruimte te geven. Merkel zegt open te staan voor 'een langer respijt', maar rechtstreekse kwijtschelding is voor haar taboe. Maar het kan pas van schuldenverlichting komen zodra 'de eerste geslaagde beoordeling van het nieuwe Griekse programma' er is.

Het strenge Duitsland en het welwillender Frankrijk stonden tijdens het overleg over Griekenland tegenover elkaar. In een onderonsje van Merkel, Hollande, Tsipras en Tusk wisten zij elkaar te vinden en kwam een vergelijk in zicht.

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn land het afgelopen halfjaar een 'moeilijke strijd' gevoerd om een akkoord te bereiken over de noodhulp die nodig is om weer 'overeind te komen'. "We hebben de verantwoordelijkheid genomen om dit besluit te nemen om de uitvoering van de extremere plannen van de extremere conservatieve kringen in de Europese Unie te verijdelen." De Grieken hebben onder meer kunnen voorkomen dat ze werden verplicht overheidsbezittingen aan het buitenland over te dragen en wisten een 'financieel wurgingsplan en de ineenstorting van het bankenstelsel' te verijdelen. Tsipras beklemtoonde dat Griekenland concessies heeft weten te verkrijgen over de herstructurering van de Griekse schulden.

Het akkoord dat de regeringsleiders hebben bereikt moet nog worden goedgekeurd door het Griekse parlement. Premier Tsipras, die de overeenkomst maandagmiddag al zou willen voorleggen, kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op de steun van het leeuwendeel van de oppositiepartijen. In zijn eigen Syriza moet hij echter veel weerstand overwinnen en krijgt hij wellicht te maken met muiterij. Als het Griekse volksvertegenwoordiging akkoord is moeten de parlementen van veel EU-lidstaten hun zegen nog geven.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep, de vergadering van ministers van financiën van de eurolanden, memoreerde nog eens dat vertrouwen het sleutelwoord was van de onderhandelingen en het akkoord. "De Grieken hebben laten zien dat ze geloofwaardig zijn, getoond dat het hun menens is", zei hij.

De Griekse economie is in een vrije val geraakt en de bankensector staat op het punt om te vallen. De Europese Centrale Bank heeft door het akkoord tussen de regeringsleiders de ruimte om het noodkrediet voor de banken te verhogen. Of de ECB daartoe inderdaad overgaat is nog onduidelijk.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?