Turkse oppositieleider wil regering zonder AKP

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Turkse oppositie moet een nieuwe regering vormen zonder de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Dat bepleit de leider van de centrumlinkse CHP, de grootste van de drie oppositiepartijen. Sinds de verkiezingen van 7 juni heeft de oppositie zestig procent van de parlementszetels in handen.

CHP-leider Kemal Kilicdaroglu sluit naar eigen zeggen geen enkele partij uit, maar meent dat 'het zestigprocentblok' een kabinet moet vormen. Hij stelde vast wat uitgangspunten voor de regeringsvorming voor, waaronder maatregelen om te voorkomen dat de president 'zich tegen alles aan bemoeit'. Erdogan zou zich ook niet in de kabinetsformatie moeten mengen, vindt Kilicdaroglu. "De president moet teruggehaald worden binnen de constitutionele kaders."

Kilicdaroglu wil in de formatie verder afspreken de corruptie te bestrijden, het buitenlandbeleid op de schop te nemen en de persvrijheid te bevorderen.

De AK-partij verloor bij de parlementsverkiezingen haar meerderheid. Naar verwachting vraagt president Erdogan zijn partijgenoot premier Ahmet Davutoglu een dezer dagen samen met een oppositiepartij een nieuwe regering te vormen. Ook is niet uitgesloten dat Davutoglu opdracht krijgt de mogelijkheid van een minderheidskabinet van AKP-huize te onderzoeken. Als de formatie stukloopt kan Erdogan nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Sinds Erdogan, die jarenlang premier was, aantrad als president heeft hij allerlei bevoegdheden naar zich toegetrokken. Zo zat hij meermaals de ministerraad voor. Ook in de verkiezingscampagne mengde hij zich vol overgave. Volgens de oppositie schond hij daarmee de grondwet, die de president neutraliteit voorschrijft.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?