Turkije roept ambassadeur in Oostenrijk terug

(Novum/AP) - Turkije roept zijn ambassadeur in Oostenrijk terug, omdat zes partijen in het Oostenrijkse parlement een verklaring hebben ondertekend waarmee zij de massamoord op Armeniërs een eeuw geleden erkennen als genocide. De partijen tekenden de verklaring dinsdag en hielden daarna een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

"Vanwege de historische verantwoordelijkheid - de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was tijdens de Eerste Wereldoorlog bondgenoot van het Ottomaanse Rijk - is het onze verantwoordelijkheid de verschrikkelijke gebeurtenissen te erkennen als genocide en ze te veroordelen", aldus de verklaring.

Historici schatten dat anderhalf miljoen Armeniërs rond de Eerste Wereldoorlog door Ottomaanse Turken om het leven zijn gebracht. Veel wetenschappers spreken van een genocide.

Turkije stelt dat het dodental wordt overdreven en noemt de doden slachtoffers van oorlog en onrust, niet van volkerenmoord. Het land hoopt andere landen te weerhouden van het bestempelen van de massamoord als genocide.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft protest aangetekend bij Oostenrijk en zei dat het parlement het recht niet heeft 'het Turkse volk te beschuldigen van een misdaad' die 'haaks staat op juridische en historische waarheden'.

De Oostenrijkse ambassadeur in Turkije is op het matje geroepen en de Turkse ambassadeur in Oostenrijk wordt teruggeroepen naar Ankara voor beraad.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?