Turkije roept ambassadeur bij Heilige Stoel terug

(Novum/AP) - Turkije heeft zondag zijn ambassadeur bij de Heilige Stoel in Rome naar Ankara teruggeroepen voor overleg. Eerder werd de gezant van het Vaticaan op het Turkse ministerie van buitenlandse zaken ontboden om uitleg te geven over de uitspraak van paus Franciscus, dat de dood van zo'n 1,5 miljoen Armenen honderd jaar geleden 'de eerste genocide van de twintigste eeuw' was.

In een verklaring liet het ministerie weten dat het Turkse volk zich niet kan vinden in de uitspraak van de paus, 'die in ieder opzicht omstreden is, die gegrond is op vooroordeel, die de geschiedenis verdraait en het leed dat Anatolië onder de omstandigheden van de Eerste Wereldoorlog onderging beperkt tot de aanhangers van slechts één geloof'.

Geschiedkundigen zeggen dat rond de Eerste Wereldoorlog zo'n 1,5 miljoen Armenen door Ottomaanse Turken werden gedood. Turkije zegt dat dit aantal schromelijk wordt overdreven en dat de doden slachtoffers waren van burgeroorlog en onrust, niet genocide. Het voert een actieve lobby om landen, waaronder de Heilige Stoel, te weerhouden de massamoord op de Armenen als volkenmoord te bestempelen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?