Tsjechische filmmaker Nemec (79) overleden

PRAAG (AP) - De Tsjechische regisseur Jan Nemec is vrijdag op 79-jarige leeftijd in Praag overleden. Dat heeft zijn weduwe bekendgemaakt.

Nemec gold als representant van de befaamde Tsjechische New-Wavebeweging, een culturele stroming die in de jaren zestig opgang deed. Hij behoorde met Milos Forman en Vera Chytilova tot de bekendste vertegenwoordigers. Nemec werd door de communistische autoriteiten in zijn vaderland direct al als een dwarsligger beschouwd.

De filmmaker debuteerde in 1964 met Diamonds of the Night, over twee jongens die in de Tweede Wereldoorlog ontsnappen uit een transport naar een nazi-vernietigingskamp. Hij viel met die rolprent meteen in de prijzen, onder andere op een filmfestival in Mannheim, in Duitsland. De provocatieve film Report on the Party and Guests uit 1966 werd internationaal als een meesterwerk beschouwd, maar riep in eigen land bij de overheid slechts ergernis op.

Tijdens de inval van de Sovjet-Unie in 1968 draaide Nemec de uiterst kritische documentaire Oratorio for Prague. Die film was aanleiding voor de autoriteiten hem te verbannen. Tot 1989 leefde Nemec in Duitsland en de Verenigde Staten. Na de val van het communisme keerde hij terug naar wat toen nog Tsjechoslowakije heette.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?