Tsipras vraagt Juncker en Schulz om hulp

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Griekse premier Alexis Tsipras heeft maandag de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement te hulp geroepen. Dat zegt een bron bij de Griekse regering. Tsipras vroeg Jean-Claude Juncker en Martin Schulz het Griekse verzoek om verlenging van de hulp aan Griekse banken tot na het referendum te steunen, aldus de ingewijde.

De Griekse premier hield Juncker volgens de bron voor dat de democratische traditie van Europa op gespannen voet zou staan met het verijdelen van een democratische uitspraak van het Griekse volk. Dat zou volgens Tsipras het gevolg zijn van het stopzetten van de bankensteun. Hij vroeg Juncker Griekenland te helpen bij zijn pogingen het noodprogramma te verlengen tot na komende zondag, als het referendum wordt gehouden. Wat Juncker antwoordde liet de bron in het midden.

Tsipras zou EP-voorzitter Martin Schulz hebben gebeld met een soortgelijke boodschap.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet maandag weten dat de onderhandelingen met Griekenland kunnen worden voortgezet als de Grieken daar zondag voor kiezen. Ze wees erop dat Europa alleen kan functioneren als alle deelnemers bereid zijn compromissen te sluiten. Het 'genereuze aanbod' van Griekenlands geldschieters 'was onze bijdrage aan een compromis', zei ze, maar de compromisbereidheid aan Griekse zijde ontbrak.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?