Tsipras: plan voor nieuwe steun ingediend

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Griekse regering heeft een uitgebreid plan ingediend voor meer noodsteun en zal de details ervan de komende dagen uit de doeken doen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag gezegd in een toespraak in het Europees Parlement.

Een woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bevestigde dat Griekenland een nieuw verzoek om noodsteun heeft ingediend.

Tsipras zei dat hij een akkoord wil sluiten met de schuldeisers, maar dan wel een dat een definitief einde maakt aan de financiƫle crisis in zijn land. Het referendum van afgelopen zondag, waarin ruim 61 procent van de Griekse bevolking tegen het voorstel van de geldschieters stemde, moet niet worden gezien als een breuk met Europa, aldus Tsipras. "We moeten de financiering voor de middellange termijn veiligstellen, in combinatie met een programma gericht op ontwikkeling en groei."

De leden van het Europees Parlement trakteerden Tsipras op zowel applaus als gejoel. De linkse fracties klapten instemmend toen Tsipras zei dat de steun aan Griekenland vooral voordelig is geweest voor de banken, niet voor gewone Grieken. De Belgische ex-premier Guy Verhofstadt was minder te spreken over het optreden van de Griekse regering. Hij zei 'woedend' te zijn dat Tsipras nog geen concrete, uitgewerkte plannen op tafel heeft gelegd.

Volgens Tsipras is zijn land de afgelopen vijf jaar een proeftuin geweest voor een 'bezuinigingsexperiment' dat heeft geleid tot een neerwaartse spiraal van werkloosheid en armoede en een economie die met 25 procent is gekrompen. Het experiment is duidelijk mislukt, zei de premier. "We eisen een akkoord met onze buren, maar dan wel een akkoord dat ons uitzicht biedt op een uitweg uit de crisis, op licht aan het einde van de tunnel. Een akkoord dat zal leiden tot geloofwaardige en noodzakelijke hervormingen."

Tsipras heeft beloofd door te gaan met de eerder ingezette hervormingen. Waar nog altijd geen overeenstemming over is bereikt is de looptijd van de reeds verstrekte leningen en de rente daarop. Volgens veel economen is de huidige Griekse schuldenlast te groot en kan het land die nooit terugbetalen. Zij pleiten voor schuldenverlichting en verlenging van de looptijd, maar hiertegen bestaat weer verzet in de eurogroep, vooral van Duitsland.

President Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, had dinsdagavond een duistere boodschap voor de Grieken. "We hebben een Grexit-scenario tot in detail voorbereid."

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?