Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

Actueel
beeld ANP

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zoals verwacht Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Trump kreeg veel kritiek van vooral Arabische landen toen hij dinsdag al aankondigde dat te zullen gaan doen, maar hij zette woensdag door.

Verder worden de eerste stappen gezet om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De VS zullen dan het enige land zijn met een ambassade in die stad. Trump noemde dat ,,een teken van vrede''.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem, dat nu wordt bezet door Israël, als hun hoofdstad. Door de stad nu als hoofdstad van Israël te erkennen, gooit Trump olie op het vuur, vinden veel critici.

Vredesproces

Trump was dinsdag door diverse Arabische leiders gewaarschuwd dat de erkenning schadelijk kan zijn voor het vredesproces en voor de vrede en stabiliteit in de regio. In zijn toespraak verklaarde Trump dat erkenning van Jeruzalem goed is voor het vredesproces. Hij zei te willen breken met de politiek van zijn voorgangers die niet tot een oplossing voor het conflict heeft geleid.

Het Amerikaanse Congres besloot al in 1995 met een grote meerderheid om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat werd telkens per halfjaar uitgesteld.

Trump zei dat de VS ,,sterk betrokken'' blijven bij het helpen om tot een vredesovereenkomst te komen tussen Israël en de Palestijnen. Hij staat ook nog steeds achter de zogenoemde tweestatenoplossing met een aparte Joodse en Palestijnse staat. Vicepresident Mike Pence vliegt de komende dagen naar de regio om het besluit van zijn baas toe te lichten. Trump riep politieke en religieuze leiders in de regio op zich nu voluit in te zetten voor een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?