Troetelkind FN neemt stokje Jean-Marie Le Pen over

Actueel

(Novum/AP) - Kleindochter Marion neemt de plaats in van Jean-Marie Le Pen op de lijst van het door hem opgerichte Front National (FN) in Zuidoost-Frankrijk. Dat heeft de rechtspopulistische partij vrijdag besloten. Partijleidster Marine Le Pen had haar vader gedwongen zijn eigen kandidatuur in te trekken omdat hij zich met nieuwe antisemitische uitlatingen onmogelijk zou hebben gemaakt.

Jean-Marie Le Pen moest vrijdag verstek laten gaan. De 86-jarige aartsvader van het FN ligt in het ziekenhuis. Hij verzekerde dat het slechts om een routinecontrole gaat.

Jean-Marie en zijn dochter Marine zijn het al lange tijd oneens over de koers van de partij. Le Pen junior heeft het profiel van het FN verzacht en de eeuwig toekijkende partij naar het midden gestuurd, zodat zij nu zelfs kans lijkt te maken op de overwinning in de volgende presidentsverkiezingen. Maar de oudere Le Pen gooit geregeld roet in het eten met onversneden extreemrechtse uitspraken.

Jean-Maries vervangster als lijsttrekker in de verkiezingen van december, kleindochter Marion Maréchal-Le Pen, is een nichtje van voorvrouw Marine. Het fotogenieke troetelkind van de FN geldt als een pleitbezorger van de lijn van haar grootvader.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?