Terrorismeaanklacht verdachte Franse onthoofding

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Fransman die wordt verdacht van het onthoofden van zijn werkgever bij een gasfabriek in Saint-Quentin-Fallavier worden voorlopig onder meer moord en terrorisme ten laste gelegd. Yassin Salhi houdt zelf vol dat hij was gekrenkt door een standje van zijn baas en slechts uit persoonlijke overwegingen handelde, aldus zijn advocaat.

Volgens openbaar aanklager François Molins lokte Salhi zijn baas met een truc zijn busje in. Daar zou hij hem hebben neergeslagen en gewurgd. Een paar honderd meter voor hij bij de gasfabriek aankwam onthoofdde Salhi zijn slachtoffer en stuurde twee foto's van zijn daad naar een vriend in Syrië. Vervolgens reed hij met zijn busje in op een loods met gasflessen op het fabrieksterrein.

Molins wees erop dat Salhi enkele jaren eerder contact onderhield met extremistische moslims. Hij zou bij zijn arrestatie door een brandweerman na het drama bij de gasfabriek ''Allah is groot!'' hebben geroepen.

Volgens Molins beweert Salhi zich niets van de onthoofding en het versturen van foto's te herinneren. ''Als je het hem vraagt waren zijn beweegredenen louter persoonlijk en niet terroristisch'', zei de aanklager. ''Maar het een sluit het ander niet uit.''

Molins liet weten een officieel terrorismeonderzoek te hebben geopend.

Voor Salhi is een voorlopige tenlastelegging opgesteld om justitie meer tijd te geven voor het gerechtelijk onderzoek.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?