Tegenslag voor 'groot debat' Franse president

Actueel
beeld ANP

PARIJS (ANP) - Een topambtenaar die een cruciale rol zou spelen bij het grote nationale debat over milieu en energieprijzen, Chantal Jouanno, trekt zich terug na kritiek op haar vorstelijke salaris. De Franse president Emmanuel Macron wil het debat houden om de golf van protesten te bezweren van de 'gilets jaunes' (gele hesjes), die stellen dat hun koopkracht wegvalt.

Sinds november zijn er blokkades van mensen in gele hesjes. Ze vinden dat Macron mensen met lage inkomens ruïneert met allerlei belastingen en heffingen die volgens de regering moeten helpen de klimaatsverandering te temperen. Onder de 'gele hesjes' zijn veel mensen uit de armere middenklasse die buiten de steden wonen en veel gebruik maken van vaak wat oudere auto's.

Macron heeft vanwege de massale omvang van het protest zijn belastingmaatregelen ingetrokken en wil nu 'een nationaal debat'. Dinsdagavond zei Jouanno, voorzitter van de Nationale Commissie van het Publieke Debat (CNDP), op de tv dat ze na de verontwaardiging over haar salaris terugtreedt uit de organisatie ervan. Ze verdient met een brutosalaris van 14.666 euro per maand bijna net zo veel als Macron (15.140 euro per maand) aldus Franse media.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?