Staat New York klaagt stichting Trump aan

Actueel
beeld ANP

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staat New York stapt naar de rechter om de ontbinding te eisen van de Donald J. Trump Foundation. Procureur-generaal Barbara Underwood beschuldigt de liefdadigheidsstichting onder meer van ,,illegale politieke coördinatie'' met het toenmalige campagneteam van Trump.

De staat beschuldigt de Trump Foundation ook van uitgaven die vooral Trump en zijn bedrijven ten goede kwamen. Zo zouden tonnen zijn uitgegeven om juridische geschillen te schikken. Ook zou op een charitatieve veiling 10.000 dollar zijn betaald voor een portret van Trump, dat vervolgens is opgehangen in het Trump National Doral resort in Miami.

Een andere beschuldiging is dat campagnemedewerkers van Trump zeggenschap kregen over uitgaven van de liefdadigheidsstichting. Zo zou zeker een half miljoen dollar zijn uitgetrokken voor groepen in Iowa, enkele dagen voor de Republikeinse voorverkiezing in die staat.

Woest

New York eist ook dat Trump gedurende tien jaar geen topfunctie meer mag vervullen bij een non-profitorganisatie in de staat. Voor zijn kinderen Donald Trump Jr., Ivanka Trump en Eric Trump zou een vergelijkbaar verbod van een jaar moeten gelden.

De president reageerde woest op ,,deze belachelijke zaak'' en zei op Twitter onder geen beding te zullen schikken. Trump klaagde dat de ,,gluiperige Democraten uit New York'' alles uit de kast halen om hem dwars te zitten. Hij stelde daarbij dat zijn liefdadigheidsstichting meer geld heeft gespendeerd aan liefdadigheid dan het ophaalde.

Volgens Trump zitten de 'discipelen' van voormalig procureur-generaal Eric Schneiderman achter de rechtszaak. Die stapte vorige maand op nadat hij was beschuldigd van seksueel wangedrag.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?