South Carolina debatteert over confederale vlag

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Het Congres van South Carolina is dinsdag een debat begonnen over de verwijdering van de confederale vlag, de strijdbanier van de zuidelijke staten in de Amerikaanse Burgeroorlog. De roep om de vlag bij het belangrijkste regeringsgebouw in South Carolina weg te halen klinkt weer hardop na de racistische moord op negen leden van een historische zwarte kerk in Charleston. De roep werd onverwachts versterkt door de gouverneur van South Carolina Nikki Haley. Voor zoveel mensen is de vlag een 'diep aanstootgevend symbool van een wreed onderdrukkend verleden', dat verwijdering ervan zal helpen de inwoners van South Carolina weer dichter bij elkaar te brengen, zei Haley.

Voor het besluit om een debat over de verwijdering van de vlag te beginnen was een tweederde meerderheid vereist. De confederale vlag werd gebruikt door de zuidelijke staten die zich in de burgeroorlog probeerden af te scheiden. De oorlog brak uit omdat de noordelijke staten de slavernij wilden afschaffen die de zuidelijke staten wilden behouden. De vlag is nadien een splijtzwam gebleven, die voor velen symbool staat voor racisme en voor anderen voor zuidelijke trots.

De confederale vlag, een rood doek met een blauw andreaskruis met sterren, wapperde dinsdag nog steeds in top aan een tien meter hoge mast voor het gebouw waarin zowel het kantoor van de gouverneur als de volksvertegenwoordiging is gehuisvest. De federale vlag en die van South Carolina zelf hingen halfstok. Tussen de honderden mensen die 'bring it down, bring it down' scandeerden stond ook een handjevol die riepen om het behoud van de vlag.

"Die vlag is een stuk erfgoed. Je bent nog niet van het racisme af als je die neerhaalt. De vlag heeft de trekker niet overgehaald. De vlag heeft niemand gedood. Het was een individu dat het gedaan heeft", zei Mark Garman (56). Ton Clements stond ook bij de demonstranten, met een poster met foto's van een voorvader en drie van diens broers, die vochten of stierven voor het Zuiden. Als kind hield hij van de confederale vlag, maar nu ziet hij het dundoek als een symbool van onderdrukking. "De racisten hebben de nagedachtenis aan de Confederatie gekaapt", zei hij.

De discussie ontbrandde nadat vorige week woensdag de 21-jarige blanke Dylann Storm Roof negen mensen doodschoot in de Emanuel African Methodist Episcopal Church. Hij had een vriend verteld dat hij iets 'voor het blanke ras' wilde doen en poseerde op foto's met de confederale vlag.

Ook in andere staten dan South Carolina klinkt de roep om afstand te nemen van de confederale vlag, zoals Mississippi, Tennessee, Virginia en Kentucky. Grote bedrijven als Wal-Mart, eBay en Sears kondigden aan geen spullen met de confederale vlag meer te zullen verkopen. Vlaggenfabrikanten zeggen dat zij juist meer van de omstreden vlaggen verkopen nu er zo veel ophef over is.

Kerry McCoy van FlagandBanner.com in Arkansas denkt er deze week vijftig te verkopen, vergeleken met anders een stuk of honderd per jaar. Ook Pete Van de Putte van Dixie Flag Manufacturing in San Antonio in Texas zegt dat er een kleine hausse is. Hij verkoopt ook banieren van legeronderdelen en vlaggen van landen als Noord-Korea. McCoy zegt dat er vaak druk op haar wordt uitgeoefend om bepaalde vlaggen niet meer te verkopen, bijvoorbeeld gaypride-vlaggen of vlaggen van politieke partijen. "Het is niet aan mij om te oordelen over wat mensen met hun vlag gaan doen, ik ben er alleen maar om ze te leveren", zegt McCoy.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?