Seselj wil niet terug naar Den Haag

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Servische ultranationalist Vojislav Seselj is niet van plan uit eigen beweging terug te keren naar het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hij zal zich met alle juridische middelen die hem ter beschikking staan tegen uitlevering verzetten, zei hij donderdag in een interview met AP.

Seselj staat voor het tribunaal terecht wegen aanzetten tot haat en rekruteren van paramilitaire strijdkrachten in de Balkanoorlogen van de jaren negentig. Het tribunaal liet hem in november gaan voor een medische behandeling in Servië, maar volgens de rechters heeft hij zich niet aan de daaraan verbonden voorwaarden gehouden en moet hij naar Den Haag terugkeren. Seseljs Servische artsen zeggen dat hij aan darmkanker lijdt, die is uitgezaaid naar zijn lever.

De autoriteiten in Servië zeggen nog altijd te wachten op een formeel aanhoudingsverzoek van het VN-tribunaal. Volgens de Servische wet moet ook nog een procedure voor de rechter worden doorlopen, waartegen een verdachte ook nog in beroep kan gaan.

"Ik ga in geen geval vrijwillig terug, maar ik zal mij niet verstoppen en ook niet weglopen", zei Seselj. "Ik heb een goede kans om mijzelf tegen het uitleveringsbevel te verzetten. Mijn grondrecht op een eerlijk proces is in de afgelopen twaalf jaar herhaaldelijk geschonden."

Seselj meldde zich in 2003 voor het eerst bij het tribunaal. Hij is nog in afwachting van een uitspraak in zijn proces, dat meerdere keren vertraging heeft opgelopen. De aanklager bij het tribunaal heeft tegen hem 28 jaar gevangenisstraf geëist.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?