Scholen Zuid-Korea weer open ondanks MERS

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De scholen in Zuid-Korea gaan weer open, ondanks een nog altijd oplopend aantal doden als gevolg van MERS, een virusaandoening van de luchtwegen die is overgewaaid uit het Midden-Oosten.

Tot dusver zijn in Zuid-Korea negentien mensen aan MERS bezweken. Meer dan 150 mensen zijn besmet geraakt en bijna 5600 in quarantaine geplaatst, volgens cijfers van het ministerie van volksgezondheid.

De overheid stelt dat het aantal besmettingen afneemt, maar er bestaat nog veel angst voor en gebrek aan kennis over de ziekte. Gezondheidswerkers spuiten ontsmettingsmiddelen in karaokezalen en bedrijven, terwijl leerkrachten op schoolpleinen zout strooien in de veronderstelling dat dit helpt tegen de verspreiding van het virus.

Dinsdag waren nog 365 scholen en peuterspeelzalen gesloten. Vorige week waren dat er nog 2900. De ontdekking van nieuwe gevallen en het groeiende aantal quarantaineorders roepen twijfels op over de maatregelen die de overheid treft. De autoriteiten hebben de grootste moeite om mensen op te sporen die in een groot ziekenhuis in het zuiden van Seoul contact hebben gehad met MERS-patiënten. Meer dan zeventig patiënten, medewerkers of bezoekers van het ziekenhuis zijn besmet geraakt. Nieuwe patiënten worden tijdelijk niet meer opgenomen en niet-spoedeisende operaties zijn opgeschort.

MERS behoort tot de familie van coronavirussen, net als het gewone verkoudheidsvirus en het virus dat SARS veroorzaakt. Het kan koorts veroorzaken, ademhalingsproblemen, longontsteking en nierfalen. De meeste overleden patiënten hadden al andere gezondheidsproblemen.

Volgens experts van de Wereldgezondheidsorganisatie en Zuid-Korea is de kans gering dat de uitbarsting van MERS een pandemie wordt. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus zich verder verspreidt buiten de ziekenhuizen. Het eerste geval in Zuid-Korea betrof een 68-jarige man die in het Midden-Oosten was geweest.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?