Scherpe kritiek VS op leger Irak

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Amerikaanse minister van defensie Ash Carter heeft zondag scherpe kritiek geleverd op het leger van Irak. Bij de recente inname van de Iraakse stad Ramadi door de groep Islamitische Staat is gebleken dat bij de Iraakse militairen 'de wil om te vechten' ontbreekt, zei hij.

De Iraakse militairen waren in de provincie Anbar getalsmatig ver in de meerderheid bij hun tegenstanders, maar toch trokken ze zich snel terug, zei Carter in het CNN-programma State of the Union. De Irakezen lieten grote hoeveelheden Amerikaanse voertuigen achter, waaronder enkele tanks. "We hebben een probleem met de wil van de Irakezen om tegen ISIL te vechten en zichzelf te verdedigen", zei de minister.

De voorzitter van de defensie- en veiligheidscommissie van het Iraakse parlement, Hakim al-Zamili, wees de kritiek van Carter als 'onrealistisch en ongefundeerd' van de hand. Hij zei dat leger en politie wel degelijk wilden vechten in Ramadi, maar gebrek hadden aan goede uitrusting, wapens en luchtsteun. "De Amerikanen moeten Irak zo snel mogelijk van geavanceerde wapens voorzien in plaats van zulke uitspraken te doen," zei Al-Zamili.

De val van Ramadi vorige week zondag heeft nieuwe twijfels opgeroepen over de effectiviteit van de koers die de regering-Obama in Irak volgt. Het gaat om een mengelmoes van het hertrainen en weer opbouwen van het Iraakse leger, druk op de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad om zich met de soennieten te verzoenen en het vanuit de lucht bombarderen van IS-posities, zonder Amerikaanse grondstrijdkrachten in te zetten.

Carter zei dat de Amerikaanse luchtaanvallen een effectief onderdeel zijn van de strijd tegen IS, maar niet in de plaats kunnen komen van Iraakse grondtroepen die willen vechten voor hun land.

Het is in de voorbije maanden herhaaldelijk voorgekomen dat Iraakse troepen zich voor oprukkende IS-eenheden terugtrokken, met achterlating van door de VS geleverd materieel, dat Amerikaanse vliegtuigen vervolgens moesten bombarderen om het onklaar te maken. Volgens het Pentagon zijn vorige week in Ramadi een stuk of zes tanks, ongeveer evenveel artilleriestukken, een groter aantal pantserwagens en ongeveer honderd andere voertuigen waaronder Humvees in handen van IS gevallen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?