Roep om verwijdering omstreden vlag South Carolina

Actueel

(Novum/AP) - De roep om de omstreden 'Confederate' vlag bij de regeringszetel van South Carolina te verwijderen is maandag toegenomen. De vlag, die door de zuidelijke staten werd gebruikt in de Amerikaanse burgeroorlog, is volgens sommigen een symbool van blanke macht.

De weerzin tegen de vlag is gegroeid na de moord op negen leden van een historische zwarte kerk in Charleston door een blanke, jonge man. Van de vermoedelijke dader, de 21-jarige Dylann Roof, zijn foto's opgedoken waarop te zien is dat hij een federale Amerikaanse vlag verbrandt en op een andere zijn voet zet, terwijl hij met de vlag van de geconfedereerden zwaait.

Republikeinse leiders in South Carolina voerden maandag druk telefonisch overleg over de vlaggenkwestie. De Republikeinen hebben tot nog toe alle pogingen om de vlag te verwijderen weten te weerstaan. Gouverneur Nikki Haley zou ook nu de vlag willen laten waar die is. De laatste gouverneur die van de vlag af wilde werd bij verkiezingen direct weggestemd.

Door een politiek compromis in het jaar 2000 wappert de vlag niet meer op de koepel van het Capitool van South Carolina, maar op een monument voor de geconfedereerden voor het gebouw. De deal die toentertijd werd gesloten maakt het extra moeilijk om de vlag te verwijderen; het kan alleen als er een tweederde meerderheid voor is in beide kamers van het Congres van de staat.

Dat compromis is een van de redenen waarom de vlag ondanks de moordpartij nog steeds fier wappert bij het Statehouse, terwijl de vlaggen van South Carolina en de Verenigde Staten halfstok hangen. Velen maken zich hier kwaad over. Het betekent ook dat als South Carolina de vermoorde pastor Clementa Pinckney wil eren, die ook negentien jaar in de volksvertegenwoordiging zat, duizenden mensen die afscheid van hem willen nemen langs die vlag moeten lopen.

Religieuze en politieke leiders onder wie de Democratische burgemeester van Charleston Joseph Riley willen van de vlag af. Ten minste één Republikein zegt dat hij voorheen niet de moed had om stelling tegen de vlag te nemen, maar door de moordpartij van gedachten is veranderd. "Toen mijn vriend werd vermoord om niets anders dan dat hij een zwarte man was, heb ik besloten dat het tijd werd om dat ding van het terrein van het Statehouse weg te halen", zei Norman Brannon. "Het is niet alleen een symbool van haat, het is zelfs een symbool van iemands trots op zijn haat." Een andere Republikein die van de vlag af zou willen is volgens een ingewijde Tim Scott, de eerste Afrikaans-Amerikaanse senator uit South Carolina.

De vereniging Sons of Confederate Veterans heeft aangekondigd zich tegen iedere poging om de vlag te verwijderen te zullen verzetten. In een verklaring stelt de groep dat er 'absoluut geen link' is tussen het bloedbad in de kerk en de vlag. Leland Summer, leider van de groep in South Carolina, zegt dat het gaat om erfgoed en geschiedenis, niet haat. Hij betuigde zijn medeleven met de Emanuel AME-kerk en zei dat nu niet de tijd is om politiek te bedrijven. Summers zei dat de Sons of Confederate Veterans in de hele VS dertigduizend leden telt.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?