Roemeense premier aangeklaagd voor corruptie

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Roemeense premier Victor Ponta is maandag in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Hij heeft volgens het Roemeense openbaar ministerie de belasting ontdoken, geld witgewassen en valse verklaringen afgelegd in zijn advocatenpraktijk in 2007 en 2008. In die jaren had Ponta ook zitting in het parlement.

Ponta, die maandagochtend werd verhoord op de burelen van de corruptiebestrijdingsdienst, spreekt de beschuldigingen tegen. Justitie heeft tijdelijk beslag gelegd op zijn bezittingen. Of de premier ook wordt gearresteerd is onduidelijk. Hij wilde na afloop van het verhoor de pers niet te woord staan en beriep zich op zijn zwijgrecht.

De 42-jarige Ponta is de eerste zittende Roemeense premier ooit die is aangeklaagd en wiens banktegoeden zijn bevroren. Roemeniƫ verkeert in een politieke crisis sinds hij op 5 juni als verdachte werd aangemerkt. President Klaus Iohannis maande Ponta daarop af te treden, maar die weigerde. Wel gaf hij zondag zijn voorzitterschap van de Sociaaldemocratische Partij op, met de mededeling dat hij zijn onschuld wilde bewijzen. De vervolging van de premier verscheurt inmiddels ook zijn partij.

Ponta overleefde in juni een motie van wantrouwen. Ook een voorstel de onschendbaarheid van de premier op te heffen haalde het niet. Die immuniteit geldt echter niet voor onder meer belastingontduiking en witwassen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?