Revolutionaire Garde Iran achter atoomakkoord

(Novum/AP) - De machtige Revolutionaire Garde in Iran heeft zich achter het atoomoverleg geschaard dat Iran voert met het Westen. Staatsmedia haalden dinsdag de leider van de Garde aan, generaal Mohammad Ali Jafari, die vol lof was over de Iraanse onderhandelaars die vorige week tot een principeakkoord kwamen met de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland.

De Revolutionaire Garde is een van de machtigste instituten in Iran en Jafari's steun was waarschijnlijk onmisbaar voor het bereiken van een akkoord. "Met Gods zegen zijn de revolutionaire kinderen van het islamitische Iran erin geslaagd de rechten van de Iraanse natie te verdedigen", aldus Jafari. "De Iraanse natie en de Garde waarderen hun oprechte, politieke inspanningen."

De timing van Jafari's steunbetuiging lijkt niet toevallig. Zo'n tweehonderd hardliners protesteerden dinsdag bij het Iraanse parlement tegen het akkoord, terwijl op dat moment minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif de parlementsleden achter gesloten deuren bijpraatte.

De details van het akkoord moeten voor 30 juni worden uitgewerkt. Als dat lukt perkt Iran zijn atoomprogramma fors in. In ruil daarvoor heft het Westen de sancties op die tegen Iran zijn ingesteld.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?