Rand Paul kandideert zich voor Witte Huis

(Novum/AP) - De Amerikaanse senator Rand Paul gaat een gooi doen naar het Witte Huis. De libertaire Republikein maakte dinsdag bekend voor de kandidatuur van zijn partij te gaan. De Texaanse senator Ted Cruz ging hem vorige maand voor.

"Ik ga voor het presidentschap om de principes van vrijheid en een kleine overheid te herstellen", schreef Paul in een verklaring op zijn website. Later op de dag volgt nog een bijeenkomst in zijn thuisstaat Kentucky.

Paul volgt niet altijd de lijn van zijn partij. Hij is in het verleden kritisch geweest over de omvang van het leger en de wijze waarop het wordt gebruikt. Ook wil hij, in tegenstelling tot veel andere Republikeinen, iets doen aan de verplichte minimumstraffen voor niet-gewelddadige drugsmisdrijven. En hoewel hij zich minder in de marge van zijn partij bevindt dan zijn vader en ex-Congreslid Ron Paul, is het maar de vraag op hoeveel steun Paul kan rekenen binnen het Republikeinse 'establishment'. Vader Ron, die toch altijd een buitenbeentje was binnen zijn eigen partij, deed een aantal keer mee aan de Republikeinse voorverkiezingen, maar in de buurt van het Witte Huis kwam hij nooit.

Paul en Cruz zijn nu nog de enige kandidaten voor de Republikeinse voorverkiezingen, maar daar komt waarschijnlijk snel verandering in. Aangenomen wordt dat onder anderen Jeb Bush, de broer van ex-president George W. Bush, en gouverneur van Wisconsin Scott Walker zich zeer binnenkort kandideren.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?