President Tsjechië laat parade Moskou toch schieten

Actueel

(Novum/AP) - De Tsjechische president Milos Zeman woont toch niet de militaire parade in Moskou ter herdenking van de Russische overwinning op nazi-Duitsland bij. Zeman heeft zich bedacht omdat zijn voorgenomen bezoek hem op felle kritiek kwam te staan.

Zeman gaat wel naar Moskou, zei zijn woordvoerder Jiri Ovcacek vrijdag. Maar de traditionele parade laat hij aan zich voorbijgaan.

De aangekondigde opwachting van de president bij de parade leidde tot een hevig dispuut met onder andere de Amerikaanse ambassadeur Andrew Schapiro. Die had laten doorschemeren dat hij het bezoek onbestaanbaar vond in het licht van het hoogopgelopen meningsverschil tussen het Westen en Rusland over Oekraïne. Zeman liet Schapiro daarop weten dat hij niet meer welkom was in de Praagse Burcht, waar de Tsjechische president zetelt. Verscheidene Tsjechische politici uit zowel het regerings- als het oppositiekamp kozen in de ruzie de kant van Schapiro.

Volgens Ovcacek heeft het besluit van Zeman niets te maken met de kritiek die hij moest incasseren. De president zou een 'soevereine en onafhankelijke' keuze hebben gemaakt.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?