President Egypte naar Sinaï

(Novum/AP) - De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi is zaterdag naar het noordelijke deel van de Sinaï gereisd voor een troepeninspectie. Eerder deze week diende de extremistische beweging Islamistische Staat het leger een gevoelige klap toe: bij een reeks aanslagen kwamen zeventien militairen om het leven. Ook vonden meer dan honderd opstandelingen de dood.

El-Sissi sprak zaterdag met militairen en agenten. Na afloop zei hij dat de veiligheidssituatie in Egypte 'compleet stabiel' is. "We willen alle Egyptenaren verzekeren dat de situatie niet slechts onder controle is, maar compleet stabiel is", zei de president en oud-legerleider, die gekleed ging in zijn oude uniform, tegen een groep militairen. "In wat voor een tijd leven we? Zeg het me! In wat voor tijd leven we? Een tijd van kracht!"

Volgens het leger kwamen bij de aanslagen zeventien militairen om het leven, maar eerder hebben diverse bronnen binnen het leger verklaard dat er tientallen militairen zijn gesneuveld bij de aanslagen. De aanslag werd opgeëist door IS. Niet eerder pleegde IS een dergelijke grote en gecoördineerde aanval. Vorige week werd ook de Egyptische procureur-generaal bij een aanslag om het leven gebracht.

Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken noemt de Moslimbroederschap de oorzaak van het geweld. Volgens het ministerie is de Broederschap niet alleen de bron van islamitisch extremisme, maar coördineert de inmiddels verboden beweging ook operaties.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?