Porosjenko: kolossale dreiging in het oosten

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne bereiden mogelijk een groot nieuw offensief voor. Daar heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag voor gewaarschuwd. Een dag eerder braken hevige gevechten uit bij Donetsk, een van de bolwerken van de rebellen.

De gevechten van woensdag waren de heftigste in maanden. Het staakt-het-vuren dat in februari werd gesloten is de afgelopen maanden bijna dagelijks geschonden, maar het geweld nam wel af. Porosjenko sprak in het parlement van 'een kolossale dreiging' en zei dat er negenduizend Russische militairen in Oost-Oekraïne actief zijn.

De rebellen namen donderdag het stadje Avdijivka, even ten noorden van Donetsk, onder vuur, zeiden de autoriteiten in het deel van de regio dat nog in handen is van de regering. Een onbekend aantal burgers zou gewond zijn geraakt.

Woensdag werd vooral in het dorp Marinka werd woensdag zwaar gevochten. Volgens Oekraïense bronnen kwamen vijf militairen, veertien rebellen en vijf burgers om het leven. Een legerwoordvoerder sprak later op de dag van tachtig gedode rebellen.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zagen voordat het geweld woensdag uitbrak een tiental tanks Donetsk uitrijden, richting het dorp waar de gevechten later plaatsvonden. Een woordvoerder van de OVSE riep de strijdende partijen op zich terughoudend op te stellen. Hij zei ook dat waarnemers de afgelopen dagen vaststelden dat zwaar wapentuig dat eerder was teruggetrokken van de frontlinie niet te vinden was. De terugtrekking van de zware wapens maakte deel uit van het akkoord dat in februari in Minsk werd gesloten en het feit dat ze niet gevonden kunnen worden 'wijst op schending' van het bestand, aldus de woordvoerder.

Het Westen en Oekraïne beschuldigen Rusland er al langer van de separatisten met manschappen en materieel te steunen. Moskou ontkent dit stellig, maar die ontkenning wordt steeds ongeloofwaardiger. Zo pakte Oekraïne vorige maand twee mannen op die op video hebben bekend Russische militairen te zijn. Daarnaast beschikken de separatisten over allerlei zware wapens, die waarschijnlijk uit Rusland komen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?