Partij oud-president wil wapenstilstand Jemen

Actueel

(Novum/AP) - De politieke partij van de Jemenitische oud-president Ali Abdullah Saleh voelt wel voor een wapenstilstand. Het Algemene Volkscongres heeft zondag instemmend gereageerd op de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die daartoe oproept.

De aanhang van Saleh trekt samen op met de sjiitische Houthi-rebellen die grote delen van Jemen hebben veroverd. De huidige president, Abed Rabbo Mansour Hadi, heeft de wijk genomen.

Het Algemene Volkscongres zal 'positief reageren' op de vorige week uitgevaardigde VN-resolutie, zegt het op zijn website. De partij roept alle betrokkenen op zich achter het staakt-het-vuren te scharen.

De Veiligheidsraad eist dat alle kampen in Jemen, bovenal de Houthi's, het geweld afzweren en terugkeren aan de onderhandelingstafel. Onder leiding van de VN zouden ze daar een politieke oplossing overeen moeten komen. De resolutie rept met geen woord over de luchtaanvallen die Saudi-Arabië en zijn bondgenoten de laatste weken uitvoert op de Houthi-rebellen en hun medestanders onder de aanhangers van Saleh.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?