Parlementsverkiezingen in onrustig Burundi

(Novum/AP) - In een onrustig Burundi zijn maandag de stemlokalen geopend voor de parlementsverkiezingen. De oppositie boycot de stembusgang en in sommige delen van de hoofdstad Bujumbura klonken geweerschoten.

In de hele stad was veel politie op de been. In de wijk Musaga, waar gewelddadige protesten hebben plaatsgevonden tegen president Pierre Nkurunziza, stonden voor de stemlokalen voornamelijk militairen en politiemensen in de rij om te gaan stemmen en nauwelijks gewone burgers.

Het is onrustig in Burundi sinds de regeringspartij Nkurunziza in april naar voren schoof als haar kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Nkurunziza heeft er al twee termijnen als president op zitten, het maximum volgens de Burundese grondwet. Maar Nkurunziza en zijn aanhangers zeggen dat diens eerste termijn niet meetelt, omdat hij toen niet gekozen werd, maar werd aangewezen door het parlement.

De verkiezingen gaan door ondanks oproepen van de internationale gemeenschap om ze uit te stellen totdat de rust is weergekeerd. De presidentsverkiezingen staan voor 15 juli gepland.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?