Palestijnen geven ICC dossier 'oorlogsmisdaden'

Actueel

(Novum/AP) - De Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riad Malki heeft de aanklagers bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag donderdag een dossier overhandigd met mogelijke oorlogsmisdaden van Israël in Gaza. De stukken bevatten ook informatie over de bouw van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Het dossier is gebaseerd op de bevindingen van een Palestijnse commissie van onderzoek en informatie van ngo's. Het dient als aanvulling op een vooronderzoek van ICC-aanklager Fatou Bensouda naar mogelijke misdaden op Palestijns grondgebied. Malki zei dat de informatie snel zou moeten leiden tot de opening van een formeel onderzoek. Het dossier 'bevestigt dat het ontbreken van verantwoording leidt tot schendingen en misdrijven, die door zullen gaan als er geen halt aan wordt toegeroepen', zei Malki.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties beschuldigde eerder deze week zowel Palestijnen als Israëliërs van mogelijke oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog van vorige zomer. Het rapport van de Mensenrechtenraad wordt eveneens door de aanklagers van het Strafhof bestudeerd.

De Palestijnse Autoriteit sloot zich dit jaar bij het ICC aan. Israël is geen lid en erkent de rechtsmacht van het hof niet. "Dit is een Palestijnse poging om de gerechtelijke mechanismes van het ICC te manipuleren en te politiseren", reageerde de woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, Emmanuel Nahshon. "Wij hopen dat de aanklager niet in deze val zal trappen."

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?