Oud-president Georgië wordt gouverneur Odessa

(Novum/AP) - De Oekraïense regering heeft de Georgische oud-president Michail Saakasjvili benoemd tot gouverneur van de roerige regio Odessa. President Petro Porosjenko heeft dat zaterdag bekendgemaakt, melden Oekraïense media.

De oblast Odessa ligt onder meer de gelijknamige havenstad aan de Zwarte Zee, de belangrijkste haven van het land. De stad is niet meegezogen in de strijd tussen pro-Russische opstandelingen en regeringstroepen in het oosten van het land, maar de spanningen tussen Kiev- en Moskou-gezinde inwoners zijn er wel hoog opgelopen. In mei vorig jaar kwamen 48 mensen om door geweld tussen beide kampen. Het gros van de doden viel in een toevluchtsoord voor pro-Russische actievoerders dat door tegenstanders in brand werd gestoken.

Saakasjvili heeft weinig op met Moskou. Hij leidde Georgië onder meer tijdens een korte oorlog met Rusland. Saakasjvili's benoeming tot gouverneur in Oekraïne is omstreden, omdat hij in zijn vaderland onderwerp is van een gerechtelijk onderzoek wegens machtsmisbruik. Georgië vroeg vorige maand om zijn uitlevering, maar Oekraïne weigerde dat.

De Georgische oud-president is niet onbekend met Oekraïne. Hij studeerde in Kiev en vervulde er zijn dienstplicht. Sinds het aantreden van president Porosjenko staat Saakasjvili hem als adviseur bij. Hem zou inmiddels ook het Oekraïense staatsburgerschap zijn verleend.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?