Oppositiefiguren Burundi duiken onder na moord

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Vooraanstaande leden van de oppositie in Burundi zijn ondergedoken na de moord op een oppositieleider zaterdag. Politici, journalisten en burgeractivisten voelen zich niet veilig meer nadat oppositieleider Zedi Feruzai en een lijfwacht zaterdagavond in de hoofdstad Bujumbura werden doodgeschoten. Dat heeft een andere oppositiefiguur, Agathon Rwasa, zondag gezegd.

"Iedereen die tegen Pierre Nkurunziza (de president van Burundi, red.) is, loopt gevaar", zei Rwasa. "Her en der worden mensen vermoord."

Minstens twintig mensen zijn al omgekomen en meer dan vierhonderd gewond geraakt bij straatprotesten in Bujumbua sinds vier weken geleden bekend werd gemaakt dat Nkurunziza in de verkiezingen van 26 juni herkiesbaar is voor een derde termijn. In de Burundese grondwet staat dat de president maar twee keer achtereen kan worden gekozen, maar Nkurunziza en zijn aanhangers zeggen dat Nkurunziza's eerste termijn niet meetelt omdat hij in 2005 niet werd gekozen, maar werd aangewezen door het parlement.

Tegen de tweehonderdduizend Burundezen zijn uit vrees voor politiek geweld in de aanloop naar de verkiezingen naar buurlanden uitgeweken. De spanningen zijn verscherpt na een mislukte poging tot staatsgreep van een generaal op 13 mei. Loyale legereenheden sloegen de couppoging neer en Nkurunziza legt nu een direct verband tussen die poging tot staatsgreep en de protestdemonstraties.

Ondertussen zijn vier onafhankelijke radiozenders en één televisiestation aangevallen met handgranaten. Voor veel Burundezen in de hoofdstad zijn de staatsmedia als enige bron van informatie overgebleven. Journalisten die getuige waren van de aanvallen zeggen dat die werden uitgevoerd voor politieagenten en leden van de geheime dienst.

Burundi is een arm land dat voornamelijk koffie exporteert en afhankelijk is van buitenlandse hulp. Van 1993 tot 2003 woedde er een burgeroorlog tussen Hutu's en Tutsi's die aan minstens 250 duizend mensen het leven heeft gekost. De huidige crisis is voornamelijk politiek van aard, maar waarnemers vrezen dat deze kan uitmonden in een etnisch conflict als de spanningen blijven toenemen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?