Oppositie Roemenië woest over ziekmelding premier

Actueel

(Novum/AP) - Critici van de Roemeense premier Victor Ponta noemen hem een lafaard, omdat hij voor een knie-operatie een maand ziekteverlof in Turkije opneemt nu openbare aanklagers op het punt staan hem te vervolgen in een corruptiezaak.

De 42-jarige premier weigerde onlangs in te gaan op een verzoek van president Klaus Iohannis om zijn ontslag aan te bieden. Ponta overleefde eerder in het parlement een motie om hem zijn onschendbaarheid te ontnemen en een motie van wantrouwen.

De premier was maandag ontboden bij een officier van justitie die corruptiezaken onderzoekt. Deze verdenkt hem van belangenverstrengeling, witwassen en valsheid in geschrifte. In plaats daarvan stuurde hij zijn advocaat, die uitlegde dat Ponta in het buitenland was om te herstellen van een knie-operatie voor letsel opgelopen tijdens het basketballen.

Terwijl Ponta in het buitenland verblijft, worden zijn taken waargenomen door vicepremier Gabriel Oprea.

De Roemeense justitie maakt veel werk van de bestrijding van overheidscorruptie. De afdeling corruptiebestrijding van het OM heeft sinds januari 2014 meer dan duizend zaken gewonnen, onder anderen tegen een vroegere premier, een voormalige vicepremier, zeven ex-ministers, vier parlementsleden, een europarlementariër, 39 burgemeesters, 25 magistraten en twee zakenmagnaten.

Ponta is de hoogstgeplaatste figuur tot nog toe die wordt aangepakt. Het OM zegt dat hij valse facturen uitschreef voor werkzaamheden als advocaat terwijl hij parlementslid was. Ook zou hij bedragen van een andere advocaat hebben aangenomen die later drie keer een ministerschap onder hem bekleedde. Tegen de zwager van Ponta, zijn voormalige minister van financiën en andere collega's lopen eveneens onderzoeken.

Volgens de Roemeense grondwet mag de premier 45 dagen verlof om medische redenen opnemen. Ponta zegt dat hij sinds hij in april 2012 premier werd, niet een dag heeft verzuimd of ziek in bed is gebleven.

De leider van de Liberale Partij, Alina Gorghiu, noemde Ponta maandag 'een lafaard die niets geeft om het aanzien van het land' en 'medisch asiel zoekt buiten de EU'.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?