Oplossing voor Grieken lijkt nog ver weg

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De leden van de eurozone praten zondag verder over de Griekse schuldencrisis, maar een oplossing is nog niet in zicht. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een nieuw pakket bezuinigingen en hervormingen aan de eurolanden voorgelegd, in ruil daarvoor wil de Griekse regering tientallen miljarden aan nieuwe noodsteun. Maar de eerste horde die genomen moet worden is het gebrek aan vertrouwen in de Griekse beloftes.

De eurolanden hebben zichzelf een deadline opgelegd om er zondag uit te komen, maar de kans dat dat gebeurt lijkt klein. Een geplande bijeenkomst van alle 28 Europese regeringsleiders, die voor zondag stond gepland, is afgelast. Dat lijkt erop te wijzen dat een Grieks vertrek uit de euro in ieder niet zondag zal plaatsvinden.

De ministers van financiƫn spraken zaterdag meer dan acht uur over de Griekse voorstellen, maar waren er naar eigen zeggen niet van overtuigd dat ze de Griekse regering kunnen vertrouwen. De eurolanden willen keiharde garanties dat de bezuinigingen en hervormingen die de Griekse regering voorstelt daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd.

Premier Tsipras zei zondag serieus te willen werken aan een deal. "Dat zijn we verschuldigd aan de volkeren van Europa die Europa verenigd willen zien en niet verdeeld. We kunnen vanavond overeenstemming bereiken als alle partijen dat willen."

Griekenland heeft dringend financiƫle hulp nodig om een faillissement te voorkomen. De economie staat op wankelen en het land moet de komende weken eerder versterkte leningen afbetalen. De banken zijn al twee weken dicht, meer dan zestig euro kunnen mensen niet uit de pinautomaat halen. Een bron in Brussel zei dat er wordt gehoopt dat zondag genoeg vooruitgang wordt geboekt om de noodsteun aan de Griekse banken tenminste te verlengen. Die steun moet van de Europese Centrale Bank komen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?