Ook Zuid-Afrika onderzoekt FIFA-corruptie

(Novum/AP) - Na Zwitserland en de Verenigde Staten heeft nu ook Zuid-Afrika een onderzoek ingesteld naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. Een parlementariƫr van de oppositie zei donderdag dat mogelijk 'hoge figuren' in Zuid-Afrika betrokken waren bij de corruptie.

Een van de verdachten in het onderzoek van de Amerikaanse justitie, voormalig FIFA-bons Jack Blazer, heeft toegegeven dat er zo'n tien miljoen dollar aan steekpenningen is betaald rondom de toewijzing van het WK in 2010 aan Zuid-Afrika. Het Zuid-Afrikaanse parlementslid Anton Alberts zegt nu dat zijn partij over informatie beschikt die erop wijst dat een eerder onderzoek naar verdachte betalingen rondom het WK is stilgelegd door 'inmenging op hoog niveau'.

Alberts benadrukt wel dat meer onderzoek nodig is. "Dit is vrij ruwe informatie", aldus Alberts, die eraan toevoegde dat er sinds het corruptieschandaal vorige week aan het licht kwam wel van alle kanten mensen met verklaringen komen. Alberts partij heeft de informatie overhandigd aan een speciale eenheid van de politie, die de zaak in onderzoek heeft.

De Zuid-Afrikaanse regering ontkent dat mensen zijn omgekocht om het WK binnen te slepen. De tien miljoen dollar die door Blazer is genoemd zou een legitieme betaling zijn geweest aan Jack Warner, de toenmalige voorzitter van de voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika en de Cariben, voor de ontwikkeling van het voetbal in het Caribisch gebied. Warner is een van de verdachten tegen wie Interpol een internationaal arrestatiebevel heeft uitgevaardigd.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?