Onderzoek naar kapseisen migrantenboot

(Novum/AP) - Twee handelingen hebben er toe geleid dat een boot vol migranten op de Middellandse Zee is gekapseisd. Dat hebben aanklagers in Sicilië dinsdag gezegd.

In een verklaring zeiden de aanklagers dat de kapitein van de boot, de 27-jarige Tunesiër Mohammed Ali Malek, per ongeluk met zijn boot een Portugees koopvaardijschip ramde dat juist naar de boot onderweg was om de asielzoekers te redden. Bovendien verplaatsten de migranten op het schip zich, dat al uit balans was door de aanvaring, waardoor het schip uiteindelijk kapseisde.

Volgens de aanklagers is het dodental nog altijd onduidelijk. Passagiers van schip spraken van aantal tussen de 400 en 950. De bemanning van het Portugese schip schatte dat er 850 mensen aan boord waren. Slechts 28 mensen konden worden gered, 24 lichamen werden uit het water gehaald.

De overlevenden zijn overgebracht naar een asielzoekerscentrum op Sicilië en zijn 'erg moe, diepgeschokt en stil', aldus Flavio Di Giacomo van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). "Ze vertelden ons dat ze met achthonderd man aan boord waren. Iedereen zegt dat ze met achtonderd waren, dus we gaan er vanuit dat er achthonderd mensen zijn omgekomen."

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?