Oekraïense oud-SS'er Vladimir Katriuk overleden

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - Vladimir Katriuk, de op een na meestgezochte figuur op de lijst van nazi-oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum, is vorige week op 93-jarige leeftijd in Canada overleden. Hij was al geruime tijd ziek, heeft zijn advocaat Orest Rudzik meegedeeld.

Katriuk werd eerder deze maand door Rusland aangeklaagd wegens genocide. Hij zou in 1943 betrokken zijn geweest bij de moord op burgers in Khatyn, dat tegenwoordig deel uitmaakt van Wit-Rusland. Katriuk zou van 1942 tot 1944 lid zijn geweest van een Oekraïens SS-bataljon. Hij ontkende de beschuldigingen.

Rusland vroeg de conservatieve regering van de Canadese premier Stephen Harper enkele weken geleden om uitlevering van Katriuk. De regering zou het verzoek echter naast zich neer hebben gelegd vanwege Moskou's rol in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim.

Katriuk deserteerde in 1944 toen zijn eenheid van Oost-Europa naar Frankrijk werd overgeplaatst. Hij woonde in Parijs voor hij in 1951 naar Canada emigreerde. Hij werd later Canadees staatsburger en woonde met zijn in Frankrijk geboren vrouw in Ontario. Het Canadese Federale Hof oordeelde in 1999 dat Katriuk onder valse voorwendselen het staatsburgerschap had verkregen omdat hij zijn collaboratie met de nazi's had verzwegen, maar het hof zei dat er geen bewijs was dat hij oorlogsmisdaden had gepleegd. De Canadese regering besliste in 2007 dat hij zijn staatsburgerschap mocht behouden.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?