Obama zingt 'Amazing Grace' na rouwrede Charleston

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag in zijn rouwrede in Charleston de laatste eer bewezen aan de doodgeschoten zwarte dominee Clementa Pinckney en de kerk als toevluchtsoord geroemd. Obama veegde de vloer aan met de confederale vlag, die volgens hem herinnert aan 'stelselmatige onderdrukking en raciale onderwerping' en hekelde het vele vuurwapengeweld in de Verenigde Staten.

Obama sloot zijn geanimeerde toespraak af door voor de vijfduizend kerkgangers Amazing Grace in te zetten. De dienst was belegd om Pinckney en zijn acht lotgenoten te herdenken. Het negental werd vorige week doodgeschoten door de blanke twintiger Dylann Storm Roof, die racistische denkbeelden koesterde.

Zwarte kerken staan volgens Obama in het centrum van de zwarte gemeenschap. De kerk is 'een plaats die we in een vijandige wereld de onze kunnen noemen'. Een kerk die volgens Obama openstond voor iedere Amerikaan die de verbreiding van de vrijheid na aan het hart ligt. De moordpartij van vorige week is des te pijnlijker omdat die in een kerk is aangericht, zei de president.

Obama prees Pinckney, die hij een groot voorbeeld noemde. Hij stelde opnieuw het vuurwapengeweld in de VS aan de kaak en stelde voor de confederale vlag te strijken. Zo zou Gods genade worden uitgedrukt, aldus de president.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?