Obama wil eind aan 'conversietherapie' voor homo's

(Novum/AP) - De Amerikaanse president Barack Obama wil dat er een eind komt aan zogenoemde conversietherapieën, die er op gericht zijn de seksuele geaardheid of genderidentiteit van homoseksuele, lesbische of transgender- jongeren te veranderen. Dat blijkt uit een verklaring die het Witte Huis woensdag heeft uitgegeven.

De verklaring is een antwoord op een petitie naar aanleiding van de dood van een 17-jarige transgender, Leelah Alcorn. Zij pleegde in december zelfmoord, waarbij zij een briefje achterliet waarin zij zei dat haar ouders haar dwongen de conversietherapie te volgen.

In een verklaring zegt Witte Huis-adviseur Valerie Jarrett dat de regering een verbod op zulke behandelingen voor minderjarigen steunt. "Overweldigend wetenschappelijk bewijs toont dat conversietherapie, vooral wanneer toegepast op jonge mensen, medisch noch ethisch juist is en aanzienlijke schade kan veroorzaken." Het Witte Huis dringt niet expliciet aan op wetgeving in het Congres om zulke therapieën in het hele land te verbieden, maar Jarrett benadrukt in de verklaring dat sommige staten de praktijk hebben verboden en spreekt de hoop uit dat dit dit voorbeeld door andere staten wordt nagevolgd.

Het genootschap van Amerikaanse psychiaters is al lang tegenstander van conversietherapie, die volgens de organisatie is gebaseerd op de veronderstelling dat homoseksualiteit een psychische afwijking is.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?