Obama: VS nog niet genezen van racisme

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Verenigde Staten hebben hun racistische verleden nog niet achter zich gelaten, zegt president Barack Obama maandag in een podcast. Hij gaat daarin in op de discussie over ras en wapens die op gang is gekomen na de raciaal gemotiveerde moord op negen leden van een zwarte kerk in Charleston in South Carolina door een jonge, blanke man.

"Racisme, wij zijn er nog niet van genezen", zei Obama. "Het gaat er niet alleen om dat het onbeleefd is om het in openbaar nikker te zeggen. Dat is niet de maatstaf of racisme nog bestaat of niet. Het is niet alleen maar een zaak van openlijke discriminatie. Samenlevingen wissen niet zomaar van de ene op de andere dag alles uit wat in de voorafgaande twee- of driehonderd jaar is gebeurd."

Obama zei dat de zaken weliswaar aanzienlijk verbeterd zijn sinds hij als zoon van een blanke moeder en een zwarte vader ter wereld kwam, maar dat de tijd van de slavernij 'een lange schaduw werpt en nog steeds onderdeel is van ons dna dat wordt doorgegeven'.

In de podcast uit Obama ook zijn frustratie over de 'uitermate krachtige greep' van de vuurwapenbezitterslobby NRA op het Congres, waardoor vuurwapenbezit niet sterker aan banden is gelegd na de moord op twintig kinderen en zes leerkrachten op een basisschool in Connecticut in 2012. "Ik zal je zeggen, direct na Sandy Hook, Newton, toen twintig kinderen van 6 jaar werden neergeschoten en het Congres deed helemaal niets, toen walgde ik."

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?