Noodsteunonderhandelaar volgt Varoufakis op

Actueel

(Novum/AP) - Econoom Euclid Tsakalotos is maandag aangesteld als nieuwe minister van financiën van Griekenland. Hij volgt zijn vakgenoot Yanis Varoufakis op, die maandag zijn ontslag indiende.

De 55-jarige Tsakalotos was de belangrijkste vertegenwoordiger van premier Alexis Tsipras in de onderhandelingen over noodsteun aan Griekenland. Die onderhandelingen kwamen tot stilstand toen Tsipras het referendum over de voorstellen van Griekenlands schuldeisers uitschreef dat afgelopen zondag uitliep op een grote overwinning voor de premier.

Tsakalotos' voorganger Varoufakis stapte maandag op omdat hij naar eigen zeggen de onderhandelingen niet in de weg wilde zitten. Varoufakis zou zich met zijn flamboyante optreden en scherpe uitspraken onmogelijk hebben gemaakt bij een aantal Europese gesprekspartners.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble bezwoer maandag dat hij 'geen persoonlijke problemen' met Varoufakis had. Hij en andere schatkistbewaarders van de eurozone waren in veel kwesties slechts 'niet dezelfde mening toegedaan' als Varoufakis, zei Schäuble.

Het vertrek van Varoufakis wekte in Brussel de hoop dat de regering-Tsipras in het vervolg een verzoenendere toon zou aanslaan. Schäuble temperde maandag echter de verwachtingen. Volgens de Duitse minister verkeert Tsakalotos 'in de niet eenvoudige omstandigheid dat hij met zijn collega's in de Eurogroep een oplossing moet vinden voor niet eenvoudige problemen'.

Van premier Tsipras en zijn nieuwe minister worden dinsdag in Brussel nieuwe, frisse voorstellen verwacht.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?