Nieuwe Poolse president wil eenheid uitstralen

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De winnaar van de Poolse presidentsverkiezingen, Andrzej Duda, is de dag na de stembusgang de straat opgegaan om een boodschap van eenheid uit te dragen. Voor een metrostation in het centrum van de hoofdstad Warschau bond Duda gesprekjes aan met voorbijgangers. Ook maakte hij maandag bekend uit zijn conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid te stappen.

De definitieve uitslag moet nog worden bekendgemaakt, maar uit de exitpolls bleek zondagavond al dat de 43-jarige Duda zo'n 52 procent van de stemmen kreeg. Zittend president Bronislaw Komorowski bleef steken op zo'n 48 procent en heeft zijn verlies al erkend.

Het is traditie voor nieuwe presidenten in Polen om hun partijlidmaatschap op te geven. Op deze manier willen ze laten blijken dat ze een president voor alle Polen zullen zijn, niet alleen voor mensen van dezelfde politieke gezindheid.

De winst voor Duda kan ook goed nieuws betekenen voor zijn partij bij de parlementsverkiezingen later dit jaar. Als de bevolking ook dan voor Recht en Rechtvaardigheid kiest maakt het land een ruk naar rechts, en dat zal weer gevolgen hebben voor de samenwerking met andere landen binnen de Europese Unie. Duda wil onder meer Poolse belangen beschermen door nieuwe belastingen in te voeren op buitenlandse zaken en supermarkten.

Analist Jacek Kucharczyk vraagt zich af of Duda zal vasthouden aan de gematigd rechtse agenda uit zijn campagne, of dat hij zich naar de strijdlustige standpunten van zijn partij zal voegen. "Dat zou een nachtmerrie worden (...), want het zou leiden tot conflicten met Duitsland, anti-EU-acties en agressieve taal richting Rusland", zei Kucharczyk van een denktank in Warschau. "Het wordt een hobbelige rit. De enige vraag die rest is hoe hobbelig het wordt."

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?