Nieuwe plannen Cameron tegen illegale immigratie

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Britse premier David Cameron heeft donderdag plannen ontvouwd om illegale immigratie tegen te gaan en de toegang tot het Verenigd Koninkrijk te beperken. Zo wil hij de politie de bevoegdheid geven om de inkomsten van illegale migranten in beslag te nemen en wil hij bedrijven verbieden om personeel in het buitenland te werven als ze de vacatures niet ook in Groot-Brittanniƫ adverteren.

"Een sterk land is niet een land dat de brug ophaalt", zei Cameron in zijn eerste toespraak over immigratie sinds hij een tweede termijn won in de algemene verkiezingen. "Het is een land dat immigratie beheerst. Want als je de immigratie niet beheerst, krijg je onbeheerste druk op openbare diensten. Dat roept basale vragen op over eerlijkheid."

Uit nieuwe cijfers van het Britse bureau voor statistiek blijkt dat de netto migratie naar het Verenigd Koninkrijk in 2014 is gestegen tot 318 duizend, vergeleken met 209 duizend in het jaar ervoor. In totaal kwamen 641 duizend migranten naar Groot-Brittanniƫ, ruim honderdduizend meer dan in 2013. Iets meer dan de helft van hen kwam uit landen van de Europese Unie.

Immigratie is de belangrijkste politieke splijtzwam in Groot-Brittanniƫ. Steeds meer Britten stellen dat ongebreidelde migratie een negatief effect heeft op het land, van werkgelegenheid tot de sociale infrastructuur, zoals huisvesting en gezondheidszorg.

Cameron zegt al heel lang dat hij de netto migratie met 'tienduizenden' kan verminderen. "Het is teleurstellend dat wij niet meer vooruitgang hebben geboekt, maar ik vat deze cijfers op als een duidelijke instructie om resultaat te boeken en sneller resultaat te boeken", zei de premier.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?