Nieuwe getuigen in proces Mladic

(Novum/AP) - Aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal hebben maandag de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic heropend. De aanklagers hebben nieuw bewijsmateriaal gekregen na de ontdekking van een massagraf in Bosnië in 2013 en hebben nieuwe getuigen opgeroepen.

In het massagraf in Tomasica werden meer dan vierhonderd lichamen gevonden en volgens de aanklagers zijn er bewijzen van de directe betrokkenheid van Bosnisch-Servische strijdkrachten die onder bevel van Mladic stonden. Om wat voor bewijzen het gaat is niet duidelijk. De eerste getuige die werd gehoord, legde achter gesloten deuren een verklaring af. Ook de identiteit van de getuige werd niet bekendgemaakt.

Mladic, wiens proces in 2012 begon, was maandag bij de zitting, maar zei niets. Hij is aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij wordt ervan beschuldigd leiding te hebben gegeven aan de wreedheden die zijn begaan door de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Mladic, die levenslang kan krijgen als hij wordt veroordeeld, houdt vol dat hij onschuldig is. Zijn daden in de Bosnische oorlog zouden er alleen maar op gericht zijn de Serviërs in Bosnië te beschermen.

Het is uiterst ongebruikelijk dat het Joegoslaviëtribunaal een zaak heropent. De aanklagers hebben in februari 2014 hun slotpleidooi gehouden en drie maanden later begon Mladic aan zijn verdediging. De rechters hebben desalniettemin toestemming gegeven voor heropening van de zaak, omdat de bewijzen die zijn aangetroffen na de ontdekking van het massagraf niet volledig waren geanalyseerd toen de aanklagers aan hun slotpleidooi begonnen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?