New York hervormt borgtochtsysteem

(Novum/AP) - Het stadsbestuur van New York gaat de regels over borgtocht voor kleine en geweldloze misdaden aanpassen. Mensen die van dergelijke vergrijpen worden verdacht mogen voortaan in vrijheid hun proces afwachten, zonder eerst een borgsom te hoeven betalen.

In plaats van borgsommen kunnen rechters vanaf volgend jaar verdachten opdracht geven zich bijvoorbeeld dagelijks te melden of drugs- of gedragstherapie te volgen. Via sms'jes worden verdachten op de hoogte gehouden van hun zaak en wanneer ze in de rechtszaal worden verwacht.

Het borgtochtsysteem stond de afgelopen tijd in de aandacht vanwege een aantal zaken waarbij mensen vanwege minder zware vergrijpen lange tijd vastzaten in de zwaarbewaakte gevangenis Rikers Island, omdat ze hun borgsom niet konden betalen.

Vorige maand pleegde de 22-jarige Kalief Browder zelfmoord. Hij werd toen hij 16 was opgepakt op verdenking van diefstal. Omdat hij de borgsom van drieduizend dollar niet kon betalen belandde hij in Rikers Island, waar hij uiteindelijk drie jaar vastzat en geregeld werd mishandeld door andere gevangenen en de bewakers. Ook werd hij voor langere tijd in isolatie vastgehouden. Browders zaak kwam niet voor en de aanklachten werden uiteindelijk geseponeerd.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?