Militair hof Thailand laat veertien studenten vrij

(Novum/AP) - Een militaire rechtbank in Thailand heeft dinsdag veertien studenten vrijgelaten. De studenten worden nog wel steeds verdacht van opruiing en lopen nog altijd het risico jaren achter de tralies te verdwijnen.

De studenten, dertien mannen en een vrouw, zaten sinds hun arrestatie op 26 juni in Bangkok vast nadat ze een reeks protesten in de hoofdstad en elders hadden georganiseerd. De zaak leidde tot internationale ophef en veel kritiek op de junta die in Thailand aan de macht is. Vooral op het gebruik van militaire rechtbanken voor het berechten van burgers en het inperken van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering is veel kritiek.

Bij de rechtbank protesteerden hoogleraren en studenten. Onder de grote druk besloot de rechtbank dinsdag om een verzoek van de politie om het voorarrest van de studenten met twaalf dagen te verlengen af te wijzen. "Het hof was het eens met ons verzoek om de studenten vrij te laten omdat ze niet van plan zijn op de vlucht te slaan", aldus de advocaat van de studenten. "Ze kunnen nu weer verder gaan met hun studie."

Bij een demonstratie op 25 juni pakten de studenten het Democratiemonument in Bangkok in met zwarte doeken. Ze riepen leuzen en eisten het vertrek van de junta. In mei hadden dezelfde studenten een demonstratie in de provincie Khon Kaen gehouden om de eerste verjaardag van de machtsgreep in het land te herdenken.

De studenten zijn aangeklaagd voor opruiing en het overtreden van het verbod op politieke bijeenkomsten met meer dan vijf mensen. Ze kunnen celstraffen tot 7,5 jaar krijgen als ze veroordeeld worden. Wanneer de rechtszaak tegen de studenten begint is nog niet bekend.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?