Mexicaanse drugsbaas El Chapo ontsnapte door tunnel

(Novum/AP) - De Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzman is dit weekeinde via een tunnel ontsnapt uit zijn cel in een Mexicaanse gevangenis. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt.

De tunnel die Guzman, die het beruchte Sinaloa-kartel leidt, gebruikte was meer dan 1500 meter lang en was voorzien van een trap en ventilatie. In de tunnel, die begon in de douche van Guzmans cel, werd ook een motorfiets gevonden die waarschijnlijk is gebruikt om tijdens het graafwerk aarde te verwijderen.

Guzman, ook wel bekend als El Chapo (De Kleine), werd zaterdag rond 21.00 uur voor het laatste gezien bij zijn douche. Op een gegeven moment constateerden de bewakers dat El Chapo nergens te zien was op de beveiligingscamera's. Toen zijn cel werd gecontroleerd werd een gat van zo'n vijftig bij vijftig centimeter gevonden. De tunnel zelf was zo'n 1,7 meter hoog en kwam uit in een huis in aanbouw in de buurt van de gevangenis.

De politie is met man en macht op zoek naar Guzman. Op wegen rondom de gevangenis zijn blokkades opgeworpen en op een nabijgelegen luchthaven worden alle toestellen aan de grond gehouden. De autoriteiten hebben ook ten minste een gevechtshelikopter patrouilleren in het gebied. Achttien medewerkers van de gevangenis zijn aangehouden en worden ondervraagd.

Het is de tweede keer dat Guzman uit een zwaarbewaakte gevangenis ontsnapt. De eerste keer was in 2001 en daarna was de beruchte drugsbaas dertien jaar voortvluchtig. Bij zijn eerste ontsnapping werd Guzman geholpen door gevangenispersoneel. Over die ontsnapping doen veel verhalen de ronde. Een van de lezingen is dat El Chapo in een kar vol wasgoed de gevangenis uit werd gesmokkeld.

Nadat Guzman vorig jaar weer werd opgepakt gaven de Verenigde Staten aan een uitleveringsverzoek te willen indienen. De Mexicaanse regering zei toentertijd dat uitlevering nergens voor nodig was, ofschoon veel mensen toen al voorspelden dat de machtige Guzman net als in 2001 een manier zou vinden om te ontsnappen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?