Meer ECB-krediet voor leeggetrokken Griekse banken

Actueel
beeld Novum

(Novum/AP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het noodkrediet voor Griekse banken verruimd. Dat zegt een bron in het Griekse bankwezen.

De ECB hield vrijdag een telefonische vergadering over het krediet voor Griekse banken. Die kwamen in geldnood omdat veel Grieken de afgelopen dagen hun bankrekeningen leeghaalden. Ze zijn bang dat hun land failliet gaat en ze dan niet meer bij hun geld kunnen.

"Het Griekse bankwezen heeft geen liquiditeitsproblemen en de centrale bankiers zoeken naar een positieve uitkomst" op de vergadering van Europese regeringsleiders maandag, zei de ingewijde. De precieze som van het Europese noodkrediet aan de banken blijft geheim.

Volgens een EU-functionaris hebben Grieken de afgelopen drie dagen ongeveer twee miljard euro opgenomen. Vrijdag was het bij banken en geldautomaten in supermarkten in Athene echter niet drukker dan gebruikelijk. Wel zou er meer worden overgeboekt.

De ECB stelde twee dagen geleden voor het laatst meer geld beschikbaar voor de Griekse banken. Zo nodig gaat de ECB daarmee waarschijnlijk door, tenzij Griekenland werkelijk op een bankroet afstevent en de druk op de bank om niet nat te gaan gaat toenemen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?