Massale vlucht door strijd Koerden en IS

(Novum/AP) - Honderden Syrische vluchtelingen zijn zaterdag de grens met Turkije overgestoken om te ontkomen aan de hevige gevechten tussen Syrische Koerden en strijders van Islamitische Staat. De Koerden stomen op richting Tal Abyad, een bolwerk van de terreurgroep in de buurt van de Turkse grens.

De afgelopen tien dagen zijn al dertienduizend vluchtelingen de grens overgestoken, zei het Turkse ministerie van buitenlandse zaken. Nog eens honderden wachtten zaterdag bij de grensovergang Akcakale tot ook zij Turkije zouden worden binnengelaten.

De Koerdische strijders van de YPG zeggen het stadje Suluk, enkele kilometers ten zuidwesten van Tal Abyad, te belegeren. Volgens de strijdmacht heeft IS de controle over Suluk verloren, wat een doorstoot naar Tal Abyad mogelijk maakt. Het verlies van die plaats zou een grote klap zijn voor IS, omdat het een belangrijke plek is voor (zwarte) handel en de smokkel van strijders en olie. Daarnaast ligt het op de weg naar Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van IS.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?